Bemutatkozik a Becsehely Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 

 

Becsehely két nagyobb település összeolvadásával alakult ki, ezért 1956-ig két tűzoltó egyesület működött a mai területén. Megalakításuk dátuma ismeretlen, csak azt lehet tudni, hogy a Becsehely II. kerületi egyesületet (Pola) 1927-ben újraalakították. 1956 után (a forradalomban játszott szerepe miatt) az I. kerületi (Becsehelyi) Tűzoltó Egyesületet nyomtalanul felszámolták. Olyan alapos munkát végeztek, hogy az 1989-es cégbírósági bejegyzéséig semmilyen írásos nyomát nem lehetett fellelni az egyesületnek. Évekig nem volt szertára, a felszerelések eltűntek. Majd önerőből, a nyolcvanas évekre elkészült az új tűzoltószertár, amelyhez a kilencvenes években egy szerállást építettek.  

Az elmúlt húsz év során Zala megye és az ország egyik legeredményesebb tűzoltó egyesületévé nőtte ki magát a becsehelyi, a megyei és körzeti versenyeken folyamatosan dobogós helyezéseket értek el. Ifjúsági csapatuk háromszoros országos bajnok és rendelkezik osztrák ezüst- és bronz-minősítésű rajokkal is. Három alkalommal képviselték Magyarországot tűzoltó olimpián, legjobb eredményüket 2007-es évben érték el Svédországban, ahol másodikak lettek, ezzel arany minősítést szerezve. Felnőtt csapatuk az Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokságban rendszerint dobogós helyezést ér el, de a tradicionális országos versenyen is kimagaslóan szerepelnek, egyre jobb teljesítménnyel büszkélkedve.

A képzettséget illetően sem vallanak szégyent a becsehelyiek. Tűzoltásvezetői–irányítói jogosultsággal négy, negyven órás alapfokú végzettséggel tizenöt tagjuk rendelkezik. Az önkéntesek közül többen ezek mellett árvízi védekezési minősítéssel és polgárvédelmi felsőfokú végzettséggel is rendelkeznek.

Együttműködési megállapodás alapján az egyesület rendszeresen részt vesz a területükön keletkező tüzek oltásában (évente hat-tizenöt eset). Aktív tagjaik évek óta, számos esetben segítséget nyújtanak a körzet többi egyesületének a káresetek felszámolásában, ezek mellett tűzoltóik a tavaszi, nyári időszakban önkéntes készenléti szolgálatot is adnak. Vonulásaik jelentős részét az egyre gyakoribb vihar- és vízkárok felszámolása, az idős emberek által lakott ingatlanok megóvása teszi ki. Régebb óta vonulnak a járás azon településeire is, amelyeken jelenleg nincs tűzoltó egyesület, így az ott élőkön is segítenek.

Az egyesületet a 2008-as átalakítással hatékonyabbá tették, tűzoltó-mentő tagozat alakult.

A becsehelyiek oroszlánrészt vállaltak a Zala Mentőcsapat megalakításában, tizenhárom fős önálló alegységük oszlopos tagja a szervezetnek. Az előírt rendszerbeállító gyakorlatot sikeresen teljesítették, így rendelkeznek a működéshez szükséges minősítéssel is. A tavalyi nagy dunai árvíznél is részt vettek az árvízvédelmi munkálatokban, Győrújfalunál és Dunaszekcsőnél.segítették a védekezést.

A Becsehely Önkéntes Tűzoltó Egyesület legfontosabb célja, hogy az eddigi színvonalon folyatni tudja munkáját, sőt, a lehetőségek függvényében bővítse is tevékenységi körét. Technikai fejlesztésekre és az elhelyezési körülményeik javítására készülnek, és a tervek között van a TAM gépjárműfecskendőjük erdőtüzesre átalakítása (különleges terepjáró képessége miatt) is. Az IVECO szer háromról hatszemélyesre történő átalakítása, köddel oltóval való felszerelése, valamint a huszonkét méteres targonca létra vizsgáztatása és üzembe állítása szerepel még a középtávú célok között.

 

 


"Tajtékzó viharok ha dúlnak felettünk Megküdünk velük, Mert Isten segedelme velünk"
Becsehelyi Tűzoltó - Mentő Hagyományőrző - Kulturális és Ifjúsági Egyesület
8866 Becsehely Kossuth L. u. 187.
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Elnök: Prunner Árpád
+36 30 957 8689
Parancsnok: Budai Róbert
+36 30 697 3645